неділя, 29 червня 2014 р.

Скоп’є

Нашою черговою зупинкою наніч став гостел у Скоп’є. В гостелі окрім нас мешкав ще якийсь голландець і сім’я власника. В проживання входив сніданок, тому гріх скаржитись – пригріли і нагодували. Власник розповів як 20 років тому Скоп’є бомбардували і як вони тоді втікали з країни.
Це був третій день нашої подорожі, тому ми вирішили нарешті трохи розглянутись і потратити декілька годин на оглядини столиці Македонії.
Скоп’є все ще відбудовується після бомбардування – тому явний контраст між 100-літніми віллами, пост-юголславськими «коробками» і цілком сучасними «шкляками». І серед цього трапляються цілком знищені і покинуті будинки, невизначеного віку. Але це все затьмарюється перед кількістю пам’ятників. А пам’ятників тут напевне тисячі. На кожному розі, на кожні площі і біля усіх сквериків – це великі, маленькі а часом велетенські і потворні Тіто, ОлександриВеликі, КирилиіМефодії, і просто якісь абстрактні фіговими, але цього так багато, що здається ніби потрапив у вигадане місто де мешкають тільки скульптори. У центрі міста стоїть колосальний Македонський на коні, в оточені різноманітних античних воїнів, які списами відганяють від нього розлючених левів, навколо яких на тронах возсідають візантійські царі поруч з вершниками-повстанцями Балканських воєн і над цим усім височіє тріумфальна арка. Шановні читачі мабуть думають що я перебільшую, але ні – це все саме так виглядає.
Наскільки я розумію це все тісно переплітається з специфікою історичної самоідентифікації. Македонці приписують своїм теренам Олександра Великого і намагаються виплести з цього одну цільну історичну гілку славної сторії, і збудувати таку собі «ідею нації». Але це все віддає комплексом меншовартості і гарно проявляється в ось цих власне описаних щойно скульптурах. Зрештою Греки до тепер судяться з Македонцями за назву, стверджуючи що вони так не можуть називатися і саме це заважає не тільки вступу Македонії до ЄС, але й взагалі шпортає їм у міжнародній політиці.

Попри це Македонія виявилась найдешевшою країною на нашому шляху, тому тут ми добряче пообідали і на повну заправилися.

Немає коментарів:

Дописати коментар